Bila bersentuhan dengan bukan mahram

Diya Hanun | 8:06 PM | Friday, December 27, 2013 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Inilah Terjadi Bila Bersentuhan dengan bukan mahram...
 Pada lelaki dan perempuan yang naif diluar sana.Inilah alasan dan sebab mengapa anda tak perlu bersentuhan dengan bukan mahram atau pasangan kekasih masing-masing diluar sana...Lihat tanda merah dalam gambar di atas Kajian menunjukkan bahagian berwarna merah adalah peningkatan suhu yang tinggi dikawasan tersebut. Jadi berpegangan tangan membuatkan jantung seorang perempuan berdegup kencang kerana cinta dan kasih sayang.Sedangkan lelaki berdegup di otak dan kemaluan kerana nafsu semata... 
Daripada Ma’qil B. Yasar radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:
 "Sekiranya kepala salah seorang daripada kamu ditusuk dengan jarum besi, itu adalah lebih baik bagi kamu daripada kamu menyentuh wanita yang tidak halal bagi kamu." (Hadis Riwayat ath-Thabrani) Benarlah Hadis Nabi bersabda: Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya". (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim) Di dalam surah An-Nur surah yang ke 24 ayat yang ke 30 Allah berfirman : Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan"

Maggi mee

Diya Hanun | 1:26 PM | Tuesday, December 24, 2013 | 3 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


rasa nak makan maggi pulak..

Happy holiday

Diya Hanun | 5:24 PM | Friday, December 20, 2013 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Diya dapat cuti 10 hari..dan 10 hari yang penuh dengan assignment..
Makin lama makin sibuk hidup kita ni kan.. :) 


Architectural Design 3 :Parasite design

Diya Hanun | 2:33 PM | Saturday, December 14, 2013 | 3 Awesome Comment's

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Kesibukan dengan semester 5 ni buat diya tak ada masa langsung nak buka blog ni..hari ni baru ada masa
sikit, rehat kejap dari buat assignments sebab diya nak share design diya untuk
subject Architetural design 3.. kali ni kena design sebuah SoHo (Small office House Office)
tapi soho ni kena melekat dekat dinding. Dia seperti parasit yang menumpang dinding orang lain
untuk kepentingan dia sendiri. Soho tu adalah sebuah bangunan di mana 
seorang businessman atau businesswoman tinggal untuk beberapa hari sambil
bekerja..Kira tu office dan rumah dia lah.

So mari diya cerita sikit pasal design diya ni.. port dickson adalah site yang dipiliih
di atas sebuah tanah milik Arkitek Azman.
Arkitek Azman
Design tersebut akan dibina bersebelahan dengan bangunan yang sedang dibina oleh Arkitek tersebut
nilah bangunan tu..rumah percutian kayu yang tak guna air cond sebab dia guna cross ventilation.
yang unik tentang rumah ni ialah ada bahagian rumah yang melengkung di bahagian belakang..
ni bahagian dalam dia..masih dalam proses pembinaan..melengkung kan?
ni pelan lokasi, yang berwarna putih adalah proposed site untuk bina parasite design diya nanti..
bersebelahan dengan rumah kayu tadi.
Ok pergi pulak dekat design diya..hehee..

Ground floor plan



First floor plan

Perspective view
Perspective view

Front view

Left view
Right view

section

section
Site plan and roof plan

Hehe ni last minit punya kerja lah ni.. tak ada rendering (colouring)
so sebenarnya  design diya tak ada konsep pon, diya cuma nak client diya rasa
relax sepanjang dia tinggal dalam tu, tapi lecturer diya nak tau apa konsep diya so diya 
bagi jelah konsep pertemuan antara pantai dan ombak laut berdasarkan bentuk dia..

Aih macam ape tah design diya ni..huhu..tu lukis guna Autocad.. model diya ade..just tak tahu 
mana diya save gambar tu..so diya bagi jelah drawing harap korang boleh bayangkan lah..
Sekadar berkongsi design diya..walaupun diya rasa macam ape tah tapi diya akan tetap berkongsi
mungkin ada orang yang dapat idea macam mana nak buat design ke lepas ni...

Maka berakhirlah projek 1 untuk Architetcural Design 3..
Projek 2 akan menyusul tak lama >-<

p/s: pergh buat design ni tak tido beberapa hari diya dibuatnya..
tido paling lama 2 jam untuk seminggu terakhir sebelum projek ni dibentangkan..aih..
Alhamdulillah dah berakhir projek 1 , menantikan projek 2..

Happy birthday to me

Diya Hanun | 1:22 AM | Sunday, December 1, 2013 | 8 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Alhamdulillah..masih diberi peluang untuk bernafas..hehe..dah masuk 19 dah..
Wish untuk diri diya sendiri :
Cepat lah membesar wahai diri, baik dari segi perangai, percakapan dan saiz badan ni..
aihhh..kecik je awak ni..Semoga happy dan berjaya dunia akhirat..

Untuk yang menyambut hari jadi 1 disember 2013 diya ucap selamat hari jadi jugak!!

HAPPY BIRTHDAY!! 
yeah kite gang! sep sikit..*pap 
hik3!!!

20 Tanda kita jatuh cinta dekat seseorang

Diya Hanun | 12:22 PM | Wednesday, November 27, 2013 | 48 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Menyukai seseorang  yang bukan sama jantina adalah lumrah manusia..
Manusia hidup saling memerlukan antara satu dengan yang lain..
Begitu juga lelaki dan perempuan, mereka saling melengkapi..
Tapi pernah tak korang rasa korang macam jatuh hati atau jatuh cinta atau suka dekat 
seseorang? dan adakah apa yang korang pada tahap cinta?
Ketahui tanda-tanda adakah korang betul-betul jatuh hati
atau tak pada pandangan pertama :

Excited betul minion ni..hak3..

1. Terasa selesa memandang dia dan pada mata korang dia tak ada kekurangan, bila dah jatuh cinta semua kekurangan dan kelemahan dia ditolak tepi. 

2. Setiap kali nampak dia mesti jantung terasa laju, perut pun rasa kecut semacam..kononnya nervous lah katakan..

3. Hari-hari nak tengok dia, dari jauh pun jadi lah, contoh kalau dekat kelas nampak beg dia pun jadilah..
atau dekat tempt kerja nampak kereta or motor dia..so tau lah dia ada berdekatan dengan korang, so mission mestilah nak mengusha ye dak? 

4. Kalau boleh nak cari cara untuk bercakap dengan dia, konon-konon buat-buat bagi barang..at least dapat cakap dengan dia..

5. Kalau nampak dia ada satu perasaan yang teramat gembira dalam hati, kalau hati tu boleh keluar dah lama dia pergi terjun keluar..terlampau excited punya pasal..

6. Kerap terpikirkan pasal dia tak tahu lah apa masalah otak korang masa tu, tapi akan kerap terpikir pasal dia dan kadang-kadang boleh terbawa sampai ke mimpi.

7. Menjadi stalker tegar dia seperti di facebook,twitter,intagram dan laman sosial lain

8. Selalu menghantar text mesej yang mengajak dia berbual dengan korang

9. Terasa jealous bila ternampak dia dengan orang lain yang tak dikenali, dan tertanya-tanya siapa orang yang sedang dia berkomunikasi.

10. Bayangann kekasih lama sudah mampu dibuang jauh ke dalam laut dah tak kisah dah pada kekasih lama sebab hati dah suka pada yang baru.

11. Bila tak nampak dia di mana-mana mesti tercari-cari dan bila dia tak ada timbul perasaan kecewa yang teramat.

13. Selalu tersenyum tanpa sebab, kadang-kadang bila dengar nama dia pun dah boleh buat korang senyum sampai telinga

14. Selalu nak cuba berpakaian cantik,comel,smart or hensem bergaya semata-mata nak dia memandang korang.

15. Sering bercerita pada kawan rapat tentang apa yang si dia buat hari ni, apa yang berlaku antara korang dengan si dia, mungkin perkara kecil seperti dia minum air oren pun akan diceritakan pada kawan baik.

16. Lama kelamaan dia mula menjadi obsessi korang

17. Minta nombor telefon dia

18. Sering curi gambar yang ada muka dia dari mana-mana laman sosial atau sering mencuri-curi tangkap gambar dia

19. Sering berpura-pura melihat sekeliling padahal mata mencuri pandang dekat dia

20.Tanda-tanda seterusnya rasa korang dah boleh agak dah apa yang terjadi..semua terpulang pada korang sama ada dia menyukai korang balik atau cinta korang sekadar bertepuk sebelah tangan sahaja..hik3..

18 Tanda-tanda pengakhiran sesebuah perhubungan

Diya Hanun | 12:21 PM | | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Ada banyak sebab kenapa sesebuah perhubungan boleh menjadi hambar dan renggang..
mungkin ada tanda-tanda hati dia dah berubah arah, sesat ke hati yang lain dan tak nak tinggal
dalam hati korang lagi dah..Tapi pernah kan tahu kalau 
pasangan korang dah tak cinta dekat korang lagi? Mungkin pasangan korang dah 
mula menunjukkan tanda-tanda seperti di bawah ni..haa berhati-hati..


1. Dia seringkali mengelak untuk berjumpa atau membalas mesej atau call korang. Tidak lagi berminat untuk menghubungi korang dan bertanya apa yang dilakukan korang setiap hari, tidak seperti dahulu dan selalu memberi alasan sibuk/busy

2. Korang boleh rasakan yang dia seperti semakin jauh

3. Mula marah-marah dan memaki hamun korang, mula menunjukkan perangai negatif nya. Bersikap dingin dengan korang, apa yang korang buat sering kali menjadi tak betul di matanya

4. Asyik bergaduh walaupun pada perkara yang kecil

5. Paling banyak membuat korang menangis

6.  Tarikh-tarikh penting korang yang sebelum ni menjadi perkara wajib untuk diingati bersama sudah tidak diingati.

7. Kurang komunikasi

8. Dia sering mengungkit atas segala benda yang dia pernah buat pada korang

9. Korang mula hilang mood untuk hidup, asyik fikir pasal mati je sebab konon tak mampu hidup tanpa dia. dan mula rasa sangat tertekan

10. Dia mula tidak menunjukkan minat pada korang, mungkin sudah hilang perasaan sayang

11. Dia mengatakan korang annoying dan menyuruh jangan ganggu dia

12. Merasa korang dah tak penting lagi untuk dia

13. Dia sudah pandai menyimpan rahsia dari korang, pandai menipu dan tak mempercayai korang

14. Dia dah tak menyebut pasal masa depan perhubungan tersebut dan akan menyuruh korang jangan menyebut tentangnya lagi

15.  Dia tidak berusaha untuk memperbaiki perhubungan korang 

16. Korang mula menyukai orang lain.

17. korang rasa letih dengan perhubungan tersebut

18. Dia meminta dia dilepaskan.


Sakit gigi

Diya Hanun | 12:55 PM | Saturday, November 23, 2013 | 4 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Rasanya dah 9 hari dah gusi ni bengkak..
aaaaahhh..sakit betul lah..bila tengok dekat cermin
gusi sebelah kiri belakang bengkak sebab apa pun tak tahu..
nak kata gigi nak tumbuh tu..macam tak ada tanda nak tumbuh..
gigi still tak tumbuh habis lagi..huhuu..macam budak2 dah..
tak tahu mana klinik gigi yang buka hari sabtu ni.
Sakit :'(

Bob is building an army yang banyak di kotak komen Youtube

Diya Hanun | 12:09 AM | Saturday, November 16, 2013 | 3 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

☻/ This is Bob. Copy and paste him 

/▌ all over YouTube 
/ \ so he can take over and take down Google !

░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄ Bob is building an army.
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ☻/︻╦╤─ This tank & Bob are against Google+
Il███████████████████]. /▌ Copy and Paste this all over
◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤../ \ YouTube if you are with us

▬▬▬.◙.▬▬▬ 
═▂▄▄▓▄▄▂ 
◢◤ █▀▀████▄▄▄▄◢◤       Bob is building an army 
█▄ █ー ███▀▀▀▀▀▀▀╬          ☻/   This HELICOPTER & Bob are against Google+ 
◥█████◤                              /▌    Copy and Paste this all over 
══╩══╩══▬▬▬.◙.▬▬▬    / \     Youtube if you are with us

            ☻/☻/☻/☻/︻╦╤─                              .
  ▂▄▅  /▌ /▌ /▌  /▌     ██▅▃▂       
I███████████████████]             
  ◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤              GOOGLE is destroying YOUTUBE


Bob has decided that nuclear 
☻/ / \ weapons are the only way to fix youtube. 
/▌ | ☢ | Copy and Paste this all over youtube 
/ \ // | | \\ to completely obliterate Google+


|Google+|
███████████

███████████


Bob thinks G+ is the enemy, but Bob was wrong

▂▂
|

/\
/ \

█████████████

But it was all too much for Bob in the end. RIP Bob, you served us well

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬ 

DAMN THIS COMMENT IS FANCY 
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬

Terlalu banyak komen tentang tentera bob ataupun bob army di Youtube. Bob dan Kereta kebalnya adalah satu jenis bantahan menentang Google+
 Masalahnya dari mana tentera Bob ni boleh timbul dan apa puncanya?

Puncanya adalah disebabkan Youtube yang baru-baru ini telah menukar bahagian komen kepada google+ komen yang memaksa pengguna mendaftar google+ untuk komen pada sesebuah youtube video dan tidak boleh lagi menggunakan akaun anonymous. 

Youtube dan Google mengatakan sistem komen yang baru ini akan
  • bertukar kepada perbualan, memudahkan pengguna untuk mengomen secara terbuka atau secara persendirian
  • membolehkan kita untuk memilih sesuatu komen dari pengguna lain samada ingin diterbitkan atau disekat.
  • dapat melihat pos yang telah diterbitkan oleh pemilik sesuatu saluran youtube, personaliti popular, perbualan tentang video tersebut dan sesiapa di dalam google+ circle kita  di bahagian  atas dan masih boleh melihat komen terbaru dan yang paling mempunyai perhatian
Tetapi ramai yang mengatakan google cuba untuk bersaing dengan laman sosial seperti twitter dan facebook dengan cara menukar sistem komen mereka di youtube. 

Disebabkan ramai yang tidak menyukai google+ dan sistem komen terbaru ini, maka ramai yang telah membuat bantahan mereka dengan mengepos komen mengenai Bob army di mana-mana sahaja saluran youtube megharapkan agar youtube kembali pada sistem komen yang lama tanpa Google+. Tetapi ada youtubers yang mengatakan benda ini bukan lah satu benda baru kerana telah berlaku pada 2009 dan 2010 lalu dan kini BOB ARMY kembali lagi.

Jawed Karim, salah satu daripada pengasas Youtube juga tidak menyukai google+ ini

Jawed Karim telah bertindak membuang semua video yang dimuat naik kecuali video pertama yang dimuat naik di Youtube iaitu Me at the Zoo. Dia kemudiannya telah menerbitkan satu komen yang berbunyi "Mengapa perlu google+ untuk komen pada sesebuah video di youtube?''

“why the f*** do I need a google+ account to comment on a video?”

Tapi sampai bila Bob dapat membina tenteranya, kita tunggu dan lihat sampai bila Bob dapat bertahan di kotak komen Youtube.. 

50 senarai video viral sepanjang masa

Diya Hanun | 12:08 AM | | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Video viral adalah video yang terkenal melalui perkongsian dari laman web terutama laman web sosial dan email. Majalah Time telah menyenaraikan sebanyak 50 video viral 

YouTube 50

Sumber : Time

Senarai Youtube video yang paling banyak ditonton

Diya Hanun | 12:07 AM | | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Senarai ini adalah 30 senarai Youtube video yang paling banyak dilihat sepanjang masa diperoleh daripada carta Youtube. Jumlah pengunjung yang disenaraikan adalah berdasarkan perkiraan rasmi setakat 15 Oktober 2013.

KedudukanNama VideoArtisJumlah penonton
(setakat15 November 2013)
Muat naik padaNota
1."Gangnam Style"PSY1,820,965,62415 Julai 2012Melepasi "Baby" pada November 2012
2."Baby"Justin Bieber menampilkan Ludacris930,830,35119 Feb 2010#1 July 2010 - November 2012
3."On the Floor"Jennifer Lopez menampilkan Pitbull705,990,7553 Mac 2011
4."Love the Way You Lie"Eminem menampilkan Rihanna620,694,9495 Ogos 2010
5."Charlie Bit My Finger – Again!"Harry dan Charlie Davies-Carr598,942,74822 Mei 2007Bukan -music video viral
6."Party Rock Anthem"LMFAO menampilkan Lauren Bennett & GoonRock595,102,0458 Mac 2011
7."Gentleman"PSY583,964,09713 Apr 2013
8."Waka Waka (This Time for Africa)"Shakira menampilkan Freshlyground571,462,0084 Jun 2010Lagu rasmi FIFA World Cup 2010
9."Bad Romance"Lady Gaga547,871,25623 Nov 2009
10."Ai Se Eu Te Pego"Michel Teló535,513,59625 Jul 2011
11."Call Me Maybe"Carly Rae Jepsen509,990,1751 Mac 2012
12."Danza Kuduro"Don Omar menampilkan Lucenzo484,203,29825 Ogos 2010Geo-disekat disesetengah negara
13."Not Afraid"Eminem455,230,4944 Jun 2010
14."Thrift Shop"Macklemore & Ryan Lewis featuring Wanz453,695,62829 Ogos 2012
15."What Makes You Beautiful"One Direction450,823,84719 Ogos 2011
16."Somebody That I Used To Know"Gotye menanpilkan Kimbra447,451,22922 Jul 2011
17."Rolling In The Deep"Adele447,277,62830 Nov 2010
18."Rain Over Me"Pitbull menampilkan Marc Anthony441,123,3875 Jul 2011
19."Oppa Is Just My Style"PSY menampilkan Hyuna428,523,47714 Ogos 2012
20."The Lazy Song"Bruno Mars427,155,37015 Apr 2011
21."Firework"Katy Perry397,071,57128 Oct 2010
22."Never Say Never"Justin Bieber menampilkan Jaden Smith391,778,38027 Mei 2010
23."The Gummy Bear Song"Gummibär369,725,5019 Okt 2007Versi Inggeris panjang
25."Super Bass"Nicki Minaj362,122,1865 Mei 2011
24."Party in the U.S.A."Miley Cyrus361,241,04825 Sep 2009
26."Diamonds"Rihanna356,613,1748 Nov 2012
27."One Time"Justin Bieber339,947,48024 Nov 2009
28."Just The Way You Are"Bruno Mars334,415,6468 Sep 2010
29."What's My Name?"Rihanna menampilkan Drake329,621,84912 Nov 2010
30."Wrecking Ball"Miley Cyrus320,933,8789 Sep 2013
sumber: Wikipedia

Video pertama yang dimuat naik di youtube

Diya Hanun | 12:02 AM | | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎



"ME AT THE ZOO"
 adalah video pertama yang di muat naik di laman youtube.
telah dimuat naik pada 8:27 P.M pada 23 April 2005 hari Sabtu oleh Jawed Karim,salah seorang daripada 3 pengasas laman Youtube. Video ini telah dirakam oleh Yakov Lapitsky di Zoo San Diego,California. Video ini menunjukkan Karim sedang menerangkan mengenai gajah yang mempunyai belalai yang sangat-sangat-sangat panjang dan itu sesuatu yang sangat menarik baginya dalam video yang berdurasi selama 20 saat itu. 


''CHARLIE BIT MY FINGER''
di muat naik pada 22 Mei 2007, merupakan video yang memegang rekod video bukan professional yang paling banyak ditonton sepanjang masa dengan penonton hampir mencecah 600 juta dan mendapat kedudukan pertama dalam senarai TIME , 50 senarai video viral  terbaik sepanjang masa. Video viral ialah  video yang popular melalui perkongsian melalui laman sesawang terutama laman sosial.


"GANGNAM STYLE-PSY"
adalah video muzik popular pertama  yang mencecah 1 juta penonton dalam masa yang singkat pada 21 Disember 2012 setelah di muat naik pada 15 Julai 2012. Dan kini menjadi video muzik yang sering ditonton sepanjang masa. Kini mempunyai penonton sebanyak 1,821,077,045

Seawal Julai 2006, 6 bulan sejak dia dilancarkan Youtube memperoleh lebih daripada 65,00 video baru dimuat naik di laman itu  dan 100 juta pengunjung setiap hari, kini Youtube mengatakan kira-kira 60 jam video baru dimuat naik setiap minit dengan 800 juta pengguna unik di laman tersebut setiap bulan.

sumber: wikipedia

Today is all that you have

Diya Hanun | 11:30 PM | Sunday, November 10, 2013 | 1 Awesome Comment's
 photo assalam-1_zpsce3aec1c.png



When you wake up in the morning, do not expect to see the evening live as though today is all that you have. Yesterday has passed with its good and evil, while tomorrow has not yet arrived. Your life’s span is but one day, as if you were born in it and will die at the end of it. With this attitude, you will not be caught between an obsession over the past, with all its anxieties, and thehopes of the future, with all its uncertainty. Live for today: During this day you should pray with a wakeful heart, recite the Qur’an with understanding, and remember Allah with sincerity. In this day you should be balanced in your affairs, satisfied with your allotted portion, concerned with your appearance andhealth.
Organize the hours of this day, so that you make years out of minutes and months out of secondsSeek forgiveness from your Lord, remember Him, prepare for the final parting from this world, and live today happily and at peace. Be content with your sustenance, your wife, your children, your work, your house and your station in life
So hold that which I have given you and be of the grateful. (Qur’an 7: 144)
You must engrave onto your heart one phrase: Today is my only day. If you have eaten warm, fresh bread today, then what do yesterday’s dry, rotten bread and tomorrow’s anticipated bread matter?
If you are truthful with yourself and have a firm, solid resolve, you will undoubtedly convince yourself of the following: Today is my last day to live. When you achieve this attitude, you will profit from every moment of your day, by developing your personality, expanding your abilities, and purifying your deeds. Then you say to yourself:
Today I shall be refined in my speech and will utter neither evil speech nor obscenity. Also, I shall not backbite.
Today I shall organize my house and my office. They will not be disorderly and chaotic, but organized and neat.
Today I will be particular about my bodily cleanliness and appearance. I will be meticulous in my neatness and balanced in my walk, talk, and actions.
Today I will strive to be obedient to my Lord, pray in the best manner possible, do more voluntary acts of righteousness, recite the Qur’an, and read beneficial books. I will plant goodness into my heart and extract from it the roots of evil   such as pride, jealousy, and hypocrisy.
Today I will try to help others to visit the sick, to attend a
funeral, to guide the one who is lost, and to feed the hungry. I will stand side by side with the oppressed and the weak. I will pay respect to the scholar, be merciful to the young, and reverent to the old.
O’ past that has departed and is gone, I will not cry over you. You will not see me remembering you, not even for a moment, because you have traveled away from me never to return.
O’ future, you are in the realm of the unseen, so I will not be obsessed by your dreams. I will not be preoccupied about what is to come because tomorrow is nothing and has not yet been created.
`Today is my only day’ is one of the most important statements in the dictionary of happiness, for those who desire to live life in its fullest splendor and brilliance.
-Don’t Be Sad by Al-Qarni